II Simpozij – Pravni, etički i medicinski aspekti suvremenog vođenja poroda

11.-13. svibanj 2017., Solaris, Šibenik

II Simpozij – Pravni, etički i medicinski aspekti suvremenog vođenja poroda

Hotel Jure, Šibenik // Solaris // 11.-13.05.2017.

Poštovani,

osobito mi je zadovoljstvo pozvati Vas u ime Organizacijskog odbora na drugi simpozij „Pravni, etički i medicinski aspekti suvremenog vođenja poroda“ koji će se održati u Šibeniku 11. – 13. svibnja 2017. u organizaciji Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju.

Posebno nam je drago da je prošlogodišnji simpozij prepoznat od strane učesnika kao mjesto na kojem su svi mogli izreći svoje stavove, želje za promjenom i ponuditi rješenja u cilju ostvarivanja dobrobiti majke i djeteta na porodu. U prilog tome, svoje su mišljenje iskazali i uvaženi bioetičari koji su ga oci- jenili kao jedinstveni integrativni bioetički simpozij čija se važnost odražava i na razvoj demokratskog dijaloga društva u cjelini.

I ove će godine teme simpozija biti životne, svakodnevne drame iz rodilišta koje ostavljaju duboki trag u životima odgovornih porodničara i primalja, trudnica, rodilja i njihovih obitelji. Teme o slučajevima koji su često nedovoljno definirani od struke, prava i etike te neprepoznati od strane zakona, a čije se posljedice mučno i dugotrajno razvlače po sudovima iscrpljujući psihički, emocionalno i materijalno sve uključene.

Tako ćemo na ovogodišnjem simpoziju prezentirati problematiku neurorizične novorođenčadi, mekoni- jskog aspiracijskog sindroma, prekoncepcijske obrade budućih trudnica, liječenja infekcija u trudnoći i učinkovitosti antimikrobne terapije te prodiskutirati o mogućnostima korištenja o label lijekova u porodništvu. Pokušat će se odgovoriti na pitanja poput: Koliko uopće znamo o intrauterinom oštećenju mozga? Zašto je svako treće novorođenče u RH upućeno u specijalizirane ustanove kao neurorizično dijete? Kakvo je psihičko opterećenje u obitelji neurorizične djece? Razlikujemo li liječničke pogreške od sudbinskih stanja? Jesu li liječnici tuženi zato što pacijentice ne brinu o svom zdravlju?…

Raspravljat će se i o učincima pokretanja sudskih postupaka kod dvojbenih dijagnoza na pravnu sigurn- ost i motiviranost za rad liječnika. Posebno će se raspravljati i o porođaju kod kuće uz asistenciju pri- malje te o odgovornosti budućih roditelja koji angažiraju nelicenciranu primalju za porod u kući.

Svoja će mišljenja o tim i sličnim pitanjima iznijeti uvaženi domaći i strani stručnjaci i profesori prava, medicine i bioetike, suci, liječnici, sudski vještaci, pravnici, primalje te predstavnici udruge pacijenata i roditelja.

Na kraju svakog dana simpozija planiran je okrugli stol „pro et contra“ gdje će pozvani učesnici moći izreći različite stavove, mišljenja i ideje. Posebno naglašavamo okrugli stol s temom „Imaju li roditelji pravo odbiti cijepiti novorođenu djecu?“

Ovim simpozijem željeli bismo potaknuti sve sudionike na istinsku aktivnost i posvećenost problematici suvremenog porodništva kako bi iz toga proizašli kvalitetni zaključci koji bi potaknuli i kvalitetne prom- jene u zdravstvu, a time i u društvu. Promjene koje neće obilježiti samo naše živote, nego živote i onih koji dolaze iza nas.

Radujemo se našem susretu i druženju u Šibeniku, gradu prijatelju djece.

Vladimir Blagaić

Organizatori: Klinika za ginekologiju i porodništvo KB Sveti Duh, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska udruga bolničkih liječnika ( HUBOL), Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatsko društvo za ginekologiju i opstetriciju (HDGO), Hrvatski liječnički zbor (HLZ)

Organizacijski odbor: prim. dr. sc. Vladimir Blagaić, prof. dr. sc. Jozo Čizmić, doc. dr. sc. Berivoj Mišković, prof.dr.sc. Ante Čorušić, Ada Barić, dr. med., dr .sc. Edina Berberović

Pod visokim pokroviteljstvom: predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, ministra zdravlja Prof. dr. sc. Milana Kujundžića

Voditelji: prim. dr. sc. Vladimir Blagaić, prof. dr. sc. Jozo Čizmić

II Simpozij – Pravni, etički i medicinski aspekti suvremenog vođenja poroda

Solaris Beach Resort, Šibenik, Croatia

Hotel Jure, Šibenik // Solaris // 11.-13.05.2017.

7. hrvatski parodontološki dani 2019 s međunarodn…

Poštovani, ove godine Hrvatsko Parodontološko društvo HLZ-a, navršava 20 godina svoga postojanja. Kada se osvrnemo

Saznajte više
Registracija

Kongres estetske medicine (The Aesthetic Medicine…

Kongres estetske medicine (The Aesthetic Medicine Congress, TAMC 2019), će se održati od 11. do

Saznajte više
Registracija

Komunikacija kao temelj zdravih odnosa unutar ped…

Poštovane kolegice i kolege, čast mi je i zadovoljstvo pozvati Vas na Prvu konferenciju „

Saznajte više
Registracija